Japanse keizer bidt voor jaar zonder rampen

Vorsten

01-01-2020 16:14:24

De Japanse keizer Naruhito heeft bij het begin van het tweede jaar van het Reiwa-tijdperk, dat begon met zijn troonsbestijging, zijn eerste nieuwjaarsontvangst gehouden. In het Keizerlijk Paleis ontving hij samen met keizerin Masako en andere leden van de keizerlijke familie de beste wensen van een grote groep genodigden.

Gelijktijdig met de ontvangst werd door het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding een nieuwjaarsboodschap van de keizer vrijgegeven. Daarin uitte de keizer zijn opluchting dat alle plechtigheden rond de troonsopvolging nu achter de rug zijn, en zei hij geroerd te zijn door alle goede wensen die hij samen met Masako mocht ontvangen.

Naruhito zei te bidden opdat er dit jaar in Japan geen rampen zullen plaatsvinden. “Mijn hart doet pijn omdat er in het afgelopen jaar door krachtige tyfoons en stortregens zoveel kostbare levens verloren zijn gegaan.”

Traditie

Met de nieuwjaarsboodschap, die vergezeld ging van de vrijgave van nieuwe foto’s en video-opnamen van de keizerlijke familie, pakte Naruhito een traditie op die onder zijn vader Akihito in 2017 werd stopgezet. Dat gebeurde om de werklast voor de toenmalige keizer te verlichten. Maar tegen de traditie in luidden de nieuwe keizer en keizerin het nieuwe jaar niet in met gedichten, zoals Naruhito’s ouders altijd deden. Het Bureau verklaarde dat ze niet genoeg tijd hadden gehad om zich daar aan te wijden.

De keizerlijke familie heeft donderdag het eerste publieke optreden, wanneer de bevolking in vijf ronden kan komen zwaaien en gelukwensen kan aanbieden bij het Keizerlijk Paleis. Aan de eerste drie ‘balkonscènes’ neemt ook het emeritus keizerspaar deel.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.