Japanse keizer Naruhito beleeft verloren jaar

Vorsten

30-08-2020 20:38:06

De Japanse keizer Naruhito kijkt aan tegen een verloren jaar. De kans dat de vorig jaar mei aangetreden ‘tenno’ de komende maanden zijn Akasaka-residentie kan verlaten om contact te leggen met de bevolking lijkt klein. Het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding vindt dat Naruhito (60) in deze coronatijd geen enkel risico mag lopen en tegelijkertijd moet worden voorkomen dat door zijn aanwezigheid veel mensen op één plaats samenkomen.

Afgelopen week is er voor de keizer nog een nieuwe complicerende factor bijgekomen: het onverwachte aftreden van premier Shinzo Abe. Die liet weten om gezondheidsredenen het laatste jaar van zijn ambtstermijn niet te zullen afmaken. Binnen de regerende LDP worden nu naarstig coalities gevormd om in de loop van komende maand een nieuwe partijleider en daarmee nieuwe premier naar voren te schuiven.

Naruhito zal moeten afwachten met wie hij te maken krijgt en welk beleid de nieuwe premier voorstaat. Zo had Abe de Chinese president Xi Jinping uitgenodigd voor een staatsbezoek, maar die visite ging vanwege de coronacrisis niet door en binnen de LDP is discussie of de Chinese leider nog wel welkom is nu hij in Hong Kong veel vrijheden heeft ingeperkt. Maar wat de nieuwe premier ook besluit, het is onwaarschijnlijk dat er dit jaar nog tijd is voor een staatsbezoek.

Lege agenda

Volgens Japanse media is de keizerlijke agenda mede daarom voor de rest van het jaar vrijwel leeg, op enkele aanbiedingen van geloofsbrieven, beëdigingen en kleine plechtigheden binnen de paleismuren na. Waarnemers denken dat dit zeer frustrerend is voor het keizerspaar dat zich in januari nog verheugde op een voor Japanse keizerlijke begrippen druk eerste volledige regeringsjaar, met behalve bezoek uit China ook een staatsbezoek aan koningin Elizabeth, tuinfeesten en de Olympische- en Paralympische Spelen.

De coronapandemie haalde daar een streep door. De keizer kon zelfs zijn zestigste verjaardag niet uitvoerig vieren en de formele installatie van zijn broer Fumihito als kroonprins moest ook worden uitgesteld, evenals het mogelijke huwelijk van diens oudste dochter prinses Mako. Het betekende dat de keizer thuis duimen zat te draaien, terwijl de media klagen dat hij onzichtbaar is. Over het hele land verspreide werkbezoeken zoals zijn Nederlandse en Belgische collega’s die maken, passen niet in de Japanse traditie.

Naruhito kan zich daardoor alleen af en toe laten bijscholen door hoge ambtenaren of geleerden, die in Akasaka negentig minuten de tijd krijgen om met hem te spreken over de gevolgen van de coronacrisis of het noodweer op Kyushu.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.