Japanse keizer Naruhito eert voorganger keizer Meiji

Vorsten

2020-07-30 14:44:32

Keizer Naruhito en leden van de keizerlijke familie hebben donderdag eer betoond aan keizer Meiji, die op 30 juli 1912 na een regering van 45 jaar overleed. De plechtigheid vond plaats in de zogenoemde Koreiden, een van de drie keizerlijke heiligdommen op het terrein van het Keizerlijk Paleis in Tokio. De Koreiden is de laatste rustplaats van de zielen van de overleden keizers en leden van de keizerlijke familie.

Keizer Mutsuhito (1852-1912), of Meiji zoals hij na zijn dood wordt genoemd, was de grondlegger van het moderne Japan. Tijdens zijn regering kreeg het keizershuis weer macht, ten koste van de tot dan toe alles bepalende Tokugawa-shoguns. Het hof werd van Kyoto verplaatst naar Tokio en Japan opende de deuren voor internationale handel, begon zich te industrialiseren en werd ook strijdbaar en krijgslustig, getuige onder meer de gewonnen oorlog tegen het Rusland van de tsaren in 1904-1905.

Het eerbetoon aan de overleden keizer, de Meiji-Tenno-reisai, behoort tot de vaste plechtigheden op de keizerlijke kalender. Donderdag vond ook een ceremonie plaats bij de Ryosho, het keizerlijk mausoleum.


Meer Japan

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt