Japanse keizer Naruhito moet evenementen schrappen

Vorsten

08-01-2021 14:00:32

De Japanse keizer Naruhito heeft zijn agenda opnieuw moeten aanpassen vanwege de coronapandemie. Het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding heeft bekendgemaakt dat de nieuwjaarslezingen en poëzie-middag die voor 12 en 15 januari waren gepland, worden uitgesteld. Het paleis hoopt deze evenementen die traditioneel plaatsvinden aan het begin van het jaar, in maart wel gehouden kunnen worden.

Voor de nieuwjaarslezingen worden vooraanstaande wetenschappers uitgenodigd om voor het keizerspaar en de keizerlijke familie een voordracht te houden. Het is geen praatje bij de open haard of een college met powerpoint presentatie, maar een zeer formeel college, waarbij iedereen in zijn beste kleren in een zaal van het paleis geduldig luistert naar de uiteenzetting. De opzet van de poëzie-middag is al even formeel, maar hier is actieve deelname van de keizerlijke familie, die ook gedichten maakt en voordraagt.

Het is voor het eerst sinds 1989 dat de twee evenementen zijn afgelast. Destijds gebeurde dat vanwege het overlijden van keizer Hirohito op 7 januari. Zijn sterfdag is donderdag door leden van de keizerlijke familie op verschillende plekken herdacht. Keizer Naruhito en kroonprins Fumihito brachten een eerbetoon aan hun overleden grootvader in de heiligdommen van het Keizerlijk Paleis en Fumihito’s oudste dochter prinses Mako deed hetzelfde bij zijn mausoleum op de keizerlijke begraafplaats Musashi in Tokio.

De Japanse premier Yoshihide Suga heeft voor Tokio en omliggende provincies tot 7 februari de noodtoestand uitgeroepen vanwege de fikse stijging van het aantal coronabesmettingen.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord