Japanse keizer Naruhito offert eerste rijst

Vorsten

18-10-2020 15:29:10

De Japanse keizer Naruhito heeft tijdens een plechtigheid in de Kashikodokoro, het Shinto-heiligdom op het terrein van het Keizerlijk Paleis in Tokio, de eerste rijst van het jaar geofferd aan Amaterasu-Omikami, de zonnegodin. De keizer heeft de rijst zelf verbouwd, een van zijn ceremoniële taken binnen de Shinto-religie.

De ceremonie, Kanname-sai genaamd, is een van de belangrijkste in de keizerlijke agenda en is verbonden met een soortgelijke plechtigheid bij het heiligdom Ise-jingu. Daar wordt ook rijst die door de keizer is verbouwd aangeboden. De keizer zelf buigt in de schrijn in Tokio in de richting van Ise-jingu. Deze traditie bestaat sinds 1871, maar Kanname-sai is vele eeuwen ouder.

Bij de plechtigheid in het paleis waren ook keizerin Masako, die daarvoor een traditioneel gewaad aan moest trekken en daarom een uur eerder bij het heiligdom arriveerde dan Naruhito, het gezin van kroonprins Akishino en andere leden van de keizerlijke familie aanwezig.

Eer

Het kroonprinselijk gezin samen met prins Hitachi, de jongste broer van keizer-emeritus Akihito, en andere leden van de keizerlijke familie gingen zaterdagmiddag naar een hotel in Tokio om daar in een grote zaal eer te betuigen aan de vorig jaar november overleden oud-premier Yasuhiro Nakasone.

Vanwege de coronapandemie was de voor maart geplande uitvaart uitgesteld. In een hotel in Tokio vond een door regering en regeringspartij LDP betaalde plechtigheid plaats, waar ook de keizerlijke delegatie respect toonde door te buigen.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord