Japanse keizer reikt onderscheidingen uit

Vorsten

31-07-2020 11:49:12

De Japanse keizer Naruhito heeft vrijdag in het Keizerlijk Paleis in Tokio aan zeven Japanners de versierselen uitgereikt die horen bij het verlenen van de Orde van de Rijzende Zon. De zeven werden onderscheiden met het Grootlint, in de hoogste klasse in deze oudste ridderorde van Japan. Hij uitte aan de ontvangers zijn waardering en dankbaarheid voor hun jarenlange inzet voor Japan en de Japanse maatschappij.

De versierselen van de Kyokujitsu shō, zoals de orde heet, werden niet omgehangen of opgespeld maar door de van een mondkapje voorziene keizer overhandigd, nadat premier Shinzo Abe deze had aangereikt. De premier gaf de gedecoreerden de bijbehorende oorkonde. Na afloop van de ontvangst door de keizer trok het gezelschap zich terug om de sjerpen en decoraties om te doen en aan te brengen, waarna buiten het paleis een groepsfoto kon worden gemaakt.

Keizer Meiji, wiens 108e sterfdag de huidige keizer donderdag herdacht, stelde de Orde van de Rijzende Zon in 1875 naar Europees voorbeeld in. Het Grootlint is doorgaans bestemd voor buitenlandse regeringsleiders, hoge diplomaten en vooraanstaande politici. Zo kreeg Laurens Jan Brinkhorst, de vader van prinses Laurentien, in 2009 het Grootlint voor zijn inzet voor betere betrekkingen tussen de EU en Japan. Brinkhorst was in de periode 1983-1987 EU-ambassadeur in Tokio.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord