Japanse minister wil debat over troonopvolging

Vorsten

25-08-2020 18:10:38

Het Japanse keizershuis kan niet overleven als de opvolgingsregels niet worden veranderd. Tot die opmerkelijke uitspraak kwam de Japanse minister van Defensie Taro Kono dinsdag tijdens een persconferentie, zo meldt de Japan Times. Hij noemde de huidige regels “extreem risicovol” en stelde dat er meteen een nationaal debat moest worden gehouden over mogelijke veranderingen.

In Japan kan de troon alleen worden bezet door mannen. Op dit moment zijn er in feite slechts twee opvolgers voor de vorig jaar aangetreden keizer Naruhito: zijn broer Fumihito (54), ook bekend als prins Akishino, en diens zoontje prins Hisahito (13). Daarmee hangt de opvolging aan een zijden draad. Wanneer Hisahito in de toekomst geen mannelijke nakomelingen krijgt, is het voorbij. Voor minister Kono reden om een eerdere discussie serieus nieuw leven in te blazen.

Voor de geboorte van Hisahito werd al voorzichtig gepraat over mogelijke aanpassing van de opvolgingsregels omdat Naruhito als kroonprins alleen een dochter had en Fumihito op dat moment ook alleen maar dochters had. In de zijtakken van de familie bevonden zich eveneens geen prinsen. Maar het debat kwam bij de geboorte van Hisahito meteen tot stilstand, mede omdat de optie om de troon open te stellen voor vrouwen in conservatieve kringen op veel weerstand stuitte. In opiniepeilingen echter blijkt een ruime meerderheid van de Japanners voor de mogelijkheid van een regerende keizerin.

Oorlog

Voor Kono heeft opvolging in de mannelijke lijn de voorkeur, maar hij is bereid ook te kijken naar de mogelijkheid van een keizerin en de wenselijkheid dat vrouwelijke leden van het keizershuis hun titel en status behouden wanneer ze trouwen. Nu is dat niet het geval. Een huwelijk, bijvoorbeeld van de twee dochters van de kroonprins, betekent het einde van hun keizerlijke status, waardoor eventuele kinderen ook buiten de boot vallen. Een verandering van die regel kan het reservoir potentiële opvolgers vergroten.

Kono opperde nog een derde, in het algemeen minder populair alternatief. Bij het opstellen van de huidige, na de Tweede Wereldoorlog mede door de Amerikaanse bezettingsmacht gedicteerde Japanse grondwet, is het keizershuis enorm afgeslankt. Alleen keizer Hirohito en zijn gezin bleven over, de rest van de familie werd afgesneden. Volgens de minister kunnen die takken in ere worden hersteld, of tenminste de mannelijke leden daarvan, waardoor er automatisch meer kandidaten voor de troonopvolging bijkomen.

Premier Shinzo Abe heeft vorig jaar bij de troonswisseling, waarbij keizer Akihito aftrad ten gunste van zijn zoon Naruhito, gezegd dat de troonopvolgingsregels bestudeerd moesten worden, maar veel actie is sindsdien niet ondernomen.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.