Japanse premier moet aan de slag met opvolgingsregels

Vorsten

08-11-2020 12:23:06

De Japanse kroonprins Akishino (54) zal zich zondag bij zijn officiële installatie hebben afgevraagd of hij ooit ook daadwerkelijk keizer zal worden. Hij scheelt immers maar vijf jaar in leeftijd met zijn broer keizer Naruhito. Mogelijk dat Akishino – die ook Fumihito wordt genoemd – alleen overgangskeizer zal zijn of dat de troon meteen overgaat op zijn nu 14-jarige zoon Hisahito, al zou daarvoor de wet moeten worden veranderd.

Traditioneel regeerden Japanse keizers tot hun overlijden. Keizer Akihito (86), de vader van Naruhito en Fumihito, brak met die gewoonte door vorig jaar af te treden. Hij vond dat zijn lichaam niet meer in staat was de taken naar behoren uit te voeren. Er moest echter heel wat worden geregeld om het terugtreden mogelijk te maken en de bijbehorende wetten golden heel nadrukkelijk alleen voor deze gelegenheid. Wanneer Naruhito (60) zou willen aftreden, moet weer van voren af aan worden begonnen.

Indien Naruhito regeert tot zijn 85e en dan zou willen aftreden, dan is zijn broer inmiddels ook al tachtig. Niet echt een leeftijd om aan het keizerschap te beginnen, los nog van het feit hoe gezond hij of Naruhito dan zullen zijn. Hisahito zou tegen die tijd 39 jaar zijn: oud genoeg om keizer te worden. Of de troon dan eerst overgaat op zijn vader en dan na enkele jaren op hem, is niet te voorspellen. Zeker is wel dat premier Yoshihide Suga snel aan de slag moet met een hervorming van de regels rond de troonopvolging.

Lidmaatschappij

Dit om te voorkomen dat er helemaal geen troonopvolgers meer zijn als er iets gebeurt met prins Hisahito. Hij is na zijn vader namelijk nog de enige in lijn van troonopvolging, los even van de bejaarde prins Masahito (84), een jongere broer van keizer-emeritus Akihito. Er liggen verschillende veranderingsvoorstellen: van het openstellen van het keizerschap voor vrouwen tot het schrappen van de regel dat prinsessen die trouwen automatisch hun lidmaatschap van de keizerlijke familie verliezen. In dat geval zouden hun eventuele kinderen – bedoeld wordt: zonen – met nog een paar andere aanpassingen van de regels in aanmerking kunnen komen voor de troon.

Premier Suga heeft eerder al erkend dat wijzigingen nodig zijn om het keizershuis van een bredere basis te voorzien dan nu het geval is met een kroonprins die bijna net zo oud is als de keizer zelf, en slechts één tiener in de volgende generatie.

Meer Japan