Japanse prinses Yuriko behandeld voor hartfalen

Vorsten

28-09-2020 12:11:35

Prinses Yuriko (97) heeft last van hartfalen. Dat heeft het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding maandag bekendgemaakt. De tante van keizer-emeritus Akihito ligt sinds afgelopen donderdag in het Sint Lucas-ziekenhuis in Tokio. Daar werd ze aanvankelijk opgenomen met een longontsteking. Het hartfalen kwam aan het licht bij nader medisch onderzoek.

Bij hartfalen functioneert het hart minder goed en wordt het bloed minder goed weggepompt en dat kan onder meer vermoeidheid en kortademigheid tot gevolg hebben. Yuriko had vorige week geklaagd over voortdurend hoesten en ze vertoonde tekenen van uitputting. Volgens het paleis verkeert de hoogbejaarde prinses in een stabiele toestand en kan ze praten en eten. Ze zal de komende twee tot drie weken in het ziekenhuis verder worden behandeld.

Prinses Yuriko, die sinds 1999 een pacemaker heeft, is het oudste lid van de keizerlijke familie. In 1941 trouwde ze met prins Takahito, ook wel Mikasa genoemd, de jongste broer van de toenmalige keizer Hirohito. Haar man overleed in 2016 in het Sint Lucas-ziekenhuis, twee maanden voor zijn 101e verjaardag en kort na het vieren van de 75e huwelijksdag.

Het paar kreeg vijf kinderen, van wie de drie zoons inmiddels allen zijn overleden. De twee dochters verloren door hun huwelijk het lidmaatschap van het keizershuis. Vijf kleindochters werden binnen de keizerlijke familie geboren, maar twee van hen – Noriko en Ayako – zijn die status inmiddels door te trouwen kwijtgeraakt. Dat betekent dat alleen de ongehuwde prinsessen Akiko (38), Yoko (36) en Tsuguko (34) nog tot het keizershuis behoren.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord