Japanse regering bang te praten over troonopvolging

Vorsten

13-11-2020 14:53:34

De Japanse regering is verdeeld over de vraag of het heikele probleem van de toekomstige keizerlijke troonopvolging nu moet worden aangepakt of dat kan worden gewacht tot prins Hisahito (14) getrouwd is en kinderen heeft. Premier Yoshihide Suga neigt naar dat laatste, terwijl het parlement in 2017 al een motie aannam om snel te handelen.

De grote Japanse krant Asahi Shimbun herinnerde eerder deze week in een hoofdredactioneel commentaar nog eens aan die wens van de Diet, zoals het parlement van Japan wordt genoemd. De houding van de regering is een belediging van het parlement aldus het gezaghebbende dagblad. Maar volgens Suga vermijdt hij bij uitstel een mogelijk delicate discussie.

Er zijn op dit moment slechts zeven leden van de keizerlijke familie jonger dan 40 en zes van hen zijn vrouwen. Hisahito, zoon van kroonprins Fumihito, is de enige man. Volgens de huidige wet verliezen vrouwelijke leden van de keizerlijke familie hun status als ze trouwen. Alles hangt daarom af van de vraag of Hisahito in de toekomst mannelijke nakomelingen krijgt.

Conservatieve aanhang

Dat is een wankele basis voor het voortbestaan van het keizershuis, zo vindt een meerderheid van de Japanners. Probleem is dat er in het parlement en met name bij de conservatieve aanhang van Suga geen steun is voor de meest voor de hand liggende oplossing: vrouwelijke troonopvolging. De premier hecht aan “het historische belang van het feit dat de opvolging altijd via de mannelijke lijn heeft plaatsgevonden.”

De Japanse bevolking is echter al een paar stappen verder, zo blijkt steeds weer uit opiniepeilingen. De meerderheid vindt dat vrouwelijke leden van de keizerlijke familie en hun nakomelingen de troon moeten kunnen bestijgen. Of dat dan met terugwerkende kracht moet gelden, kan worden besproken. Maar wachten tot Hisahito kinderen heeft, is volgens velen geen optie. Al is de regering goed in het afstellen van beslissingen.

Aan het begin van de eeuw werd ook al over de troonsopvolging gediscussieerd, mede omdat keizer Naruhito (toen nog kroonprins) alleen een dochter had, en zijn broer Fumihito twee dochters. Vrouwelijke troonopvolging werd opeens een noodzakelijke optie. Maar met de geboorte van prins Hisahito op 6 september 2006 kwam abrupt een einde aan het beraad. Er was immers weer een jongen in de volgende generatie.

Meer Japan