Jarige keizer-emeritus Akihito maakt zich zorgen

Vorsten

23-12-2020 14:00:52

De 87e verjaardag van keizer-emeritus Akihito gaat woensdag vrijwel ongemerkt voorbij. Vanwege de coronapandemie die Japan weer in toenemende mate in zijn greep heeft, zijn er geen familiebijeenkomsten gepland, zo liet het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding weten.

De vorig jaar afgetreden keizer hoeft geen verjaardagsinterviews meer te geven, maar via het Bureau zijn toch wat keizerlijke observaties doorgespeeld aan Japanse media. Zo is Akihito “diep bezorgd” over de gevolgen van de pandemie op het leven en welzijn van de Japanse bevolking en mensen elders in de wereld.

Hij maakt zich ook zorgen over het werk van Japanse vrijwilligers die in het kader van bijzondere ontwikkelingshulp de wereld zijn ingestuurd, zo liet het Bureau weten. Akihito bekommert zich nog altijd om de zuidelijke eilandengroep Okinawa. Hij volgt de restauratieplannen van het vorig jaar afgebrande historische en eerder al gerenoveerde kasteel Shuri in de eilandhoofdstad Naha op de voet. “Hij kijkt uit naar de wederopbouw.”

Opluchting

De onverminderde betrokkenheid van de gepensioneerde keizer blijkt volgens de paleisofficials ook uit zijn opluchting toen vorige week tientallen ingesneeuwde automobilisten werden bevrijd op een snelweg in midden-Japan. Ze waren door de sneeuw verrast.

De keizer-emeritus woont met zijn vrouw Michiko in een tijdelijk onderkomen, de Takanawa-residentie. Ze zijn in afwachting van het gereedkomen van hun vroegere keizerlijke residentie voor de nieuwe keizer Akihito. Daarna schuiven ze door naar diens huidige woning. Dat kan overigens nog wel even duren want die woning moet weer worden aangepast aan bewoning door een hoogbejaard echtpaar.

Meer Japan