Keizer Naruhito ontvangt nieuwe premier Suga

Vorsten

16-09-2020 16:15:44

Keizer Naruhito heeft woensdag aan het einde van de middag de nieuwe premier Yoshihide Suga ontvangen in het Keizerlijk Paleis in Tokio. Daarmee werd de aanstelling van Suga ook ceremonieel bekrachtigd door de keizer.

Eerder op de dag was de voormalige kabinetssecretaris onder de om gezondheidsredenen afgetreden premier Shinzo Abe door het parlement formeel gekozen tot nieuwe regeringsleider. Bij de korte plechtigheid in het paleis was ook Abe aanwezig, die Japan de afgelopen acht jaar heeft geleid en die vorig jaar de troonswisseling en de inhuldiging van keizer Naruhito in goede banen leidde.

Abe overhandigde zijn opvolger Yoshihide Suga (71) de bij zijn benoeming behorende documenten met instructies, zo berichtte televisiezender NHK, die beelden van de bijeenkomst toonde. De nieuwe premier was lange tijd een onbekende volksvertegenwoordiger in het Lagerhuis van Japan, totdat Abe hem in 2012 benoemde tot de belangrijkste regeringswoordvoerder, ofwel kabinetschef.

Vorig jaar april waren alle ogen op hem gericht toen hij de naam van het nieuwe tijdperk moest aankondigen dat inging bij het bestijgen van de troon door keizer Naruhito. Het tijdperk kreeg de naam Reiwa (‘mooie harmonie’) en sindsdien is ook de bijnaam van Suga daaraan verbonden: Oom Reiwa.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord