Keizer Naruhito spreekt Japanners voor het eerst toe via video

Vorsten

01-01-2021 08:39:22

De Japanse keizer Naruhito heeft in een vrijdag door het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding verspreidde videoboodschap zijn bezorgdheid geuit over mensen die zijn getroffen door de coronapandemie. Hij dacht daarbij aan mensen die dierbaren hebben verloren, maar ook aan degenen die in problemen zijn gekomen door het verlies van hun baan of woning.

Het was voor het eerst sinds zijn aantreden in mei 2019 dat keizer Naruhito de bevolking op deze manier toesprak. De videoboodschap kwam in de plaats van de gebruikelijk korte nieuwjaarstoespraak die de keizer op 2 januari houdt wanneer hij met zijn familie op het paleisbalkon verschijnt om nieuwjaarswensen in ontvangst te nemen van het publiek. Dat evenement is dit jaar afgelast.

Keizer Naruhito, die bijna vijf minuten aan het woord was en met vaste stem sprak, werd geflankeerd door keizerin Masako. Aan het slot sprak ook zij enkele woorden, waarbij Naruhito duidelijk zichtbaar de tekst van het scherm zat mee te lezen en onhoorbaar uit te spreken.

De keizer sprak in zijn toespraak zijn dank uit naar de gezondheidswerkers en anderen die zich tijdens de coronacrisis bijzonder hebben ingespannen om levens te redden en te beschermen. Eenheid en geduld zijn nodig om infectieziekten te overwinnen, zo had het verleden geleerd, zei de keizer. Hij hoopte dan ook dat de Japanners elkaar blijven steunen in deze moeilijke tijd.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.