Kroonprins Fumihito vindt videobellen handig

Vorsten

29-11-2020 21:53:42

De Japanse kroonprins Fumihito vindt het gebruik van moderne communicatiemiddelen die hem in staat stellen via een videoverbinding gesprekken te voeren en evenementen bij te wonen “best handig”. Hij heeft er in elk geval de afgelopen maanden veelvuldig gebruik van gemaakt, zo vertelde hij in een vraaggesprek met Japanse media ter gelegenheid van zijn 55e verjaardag maandag. “Het is best handig om te kunnen communiceren terwijl je elkaars gezichten ziet.”

Het is in Japan gebruikelijk dat media voorafgaand aan een verjaardag van het keizerspaar of het kroonprinselijk paar vragen kunnen indienen bij het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding. Dat maakt vervolgens een selectie en schrijft ook de vaak zeer omzichtige antwoorden op, die dan door de aanstaande jarige worden voorgelezen in een strak geregisseerde ontmoeting met dezelfde media. De antwoorden kunnen echter ook op papier worden verspreid.

Fumihito, die bij zijn huwelijk in 1990 ook de naam Akishino heeft gekregen, hield zich in het verleden niet altijd aan het script en waagde ook wel eens kritiek op procedures en zelfs op zijn broer Naruhito, nu de keizer.

In het gesprek voor zijn verjaardag ging Fumihito wat ruimer in op de coronacrisis. De kroonprins, van wie de hofhouding zondag ook nieuwe foto’s en een filmpje verspreidde, vertelde veel videogesprekken te hebben gevoerd. “Ik maak me zorgen over de vele mensen in verschillende industrieën en beroepen die moeilijke tijden doormaken, met name ook met medisch personeel.” Het is volgens hem de taak van de keizerlijke familie “zoveel mogelijk begrip en sympathie te tonen aan mensen die het moeilijk hebben”.

Meer Japan