Naruhito houdt officiële audiëntie voor kroonprins

Vorsten

08-11-2020 11:30:09

Keizer Naruhito van Japan heeft zijn broer kroonprins Akishino zondagmiddag (lokale tijd) officieel in audiëntie ontvangen in het Keizerlijk Paleis in Tokio. Bij deze zogenoemde ‘Choken-no-Gi’-plechtigheid had de eerder op de dag formeel geïnstalleerde kroonprins een korte boodschap voor de keizer en daarna ook voor keizerin Masako. Beiden antwoordden ook, waarna Akishino en echtgenote Kiko ieder apart achter een tafeltje plaatsnamen.

De ontvangst vormde de afsluiting van de uit twee onderdelen bestaande ‘Rikkoshi-no-Rei-ceremonie’, de lang verwachte installatie of inhuldiging van de kroonprins. Die had oorspronkelijk al in april moeten plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis is toen besloten tot uitstel. De plechtigheden waren ook uitgekleed: zo was er zondag geen banket en was het aantal genodigden in het Keizerlijk Paleis beperkt.

De Japanse media toonden zondagochtend opnamen van het vertrek van het kroonprinselijk paar bij hun residentie. Daar vergezelde de jonge prins Hisahito (14) zijn ouders naar de auto, waarna hij naar Japans gebruik diep boog bij het wegrijden. Hisahito is na zijn vader tweede in lijn van troonopvolging en op zijn schouders rust de toekomst van het keizershuis. In zijn generatie zijn er namelijk geen andere jongens en troonopvolging door vrouwen is volgens de huidige regels niet mogelijk.

Vlekkeloos

Voor de Rikkoshi-Senmei-no-Gi-ceremonie waarin keizer Naruhito formeel bekendmaakte dat zijn jongere broer Akishino (54) – die ook bekend is als prins Fumihito – de nieuwe kroonprins is, waren zowel het keizerspaar als het kroonprinselijk paar in ceremoniële dracht gekleed. Daarmee is het moeilijk bewegen, zodat er voorafgaand aan zondag enkele keer is gerepeteerd om alles vlekkeloos te laten verlopen.

De twee dochters van Akishino en Kiko, de prinsessen Mako en Kako, woonden de plechtigheden bij. Hun nichtje prinses Aiko, enig kind van het keizerspaar, was afwezig. Vanwege de Japanse opvolgingsregels komt Aiko (18) dus ook niet in aanmerking voor de Chrysantentroon.

Meer Japan