Prinses Aiko voor het eerst fysiek naar universiteit

Vorsten

24-10-2020 18:09:46

De Japanse prinses Aiko, enig kind van keizer Naruhito en keizerin Michiko, heeft zaterdag voor het eerst sinds het studiejaar in april begon de Gakushuin-universiteit bezocht. Tot nu toe vond vanwege de coronapandemie al het onderwijs online plaats. Dat gaat ook door, maar Aiko (18) was zaterdag toch welkom voor instructie voor nieuwe studenten.

Het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding dat alle activiteiten van het keizershuis tot op de minuut regelt en bepaalt, liet de prinses even spreken voor een video-opname waarin ze vertelde over de thuisstudie van de afgelopen zes maanden. Aiko, die in maart haar middelbareschoolopleiding afsloot, oogde daarbij zelfverzekerd en duidelijk goed voorbereid.

Omdat de Japanse grondwet geen vrouwelijke troonopvolging toestaat, is Aiko als dochter van de keizer geen kroonprinses. Tenzij de wet de komende jaren wordt veranderd, verliest ze zelfs haar positie in het keizershuis wanneer ze huwt. Om groei van de keizerlijke familie tegen te gaan is na de Tweede Wereldoorlog namelijk bepaald dat prinsessen die niet met een prins trouwen, automatisch hun lidmaatschap en titel verliezen.

Destijds was er echter geen rekening mee gehouden dat het na de geboorte van Narihito (1960) en Fumihito (1965), de twee zoons van keizer-emeritus Akihito, 41 jaar zou duren alvorens er weer een prinsjes werd geboren, prins Hisahito (14). Dat betekent dat het voortbestaan van keizershuis aan een hele dunne draad hangt en bij regering en parlement zijn stemmen opgegaan om de spelregels aan te passen teneinde de basis te verbreden. Dat zou kunnen betekenen dat Aiko ook na een huwelijk haar positie behoudt. Een regerende keizerin is echter nog een stap te ver.


Meer Japan

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft