Prinses Mako trouwt mogelijk eind dit jaar

Vorsten

01-09-2021 08:32:27

De Japanse prinses Mako gaat mogelijk eind dit jaar eindelijk trouwen met haar geliefde Kei Komuro, zo melden Japanse media. In 2017 maakte het koppel hun verloving al bekend, maar het huwelijk werd diverse keren uitgesteld.

Mako en Kei (beiden 29) zouden oorspronkelijk al in november 2018 trouwen, maar het huwelijk werd uitgesteld tot 2020. Dat kwam onder meer door een ruzie om geld tussen de moeder van Kei en haar ex-verloofde. De man zou haar geld hebben gegeven voor de studie van Kei, maar eiste later zijn geld weer terug. Zolang die ruzie niet was opgelost, kon van een trouwpartij volgens de vader van Mako geen sprake zijn. Door de coronacrisis kon het huwelijk ook in 2020 niet doorgaan.

Volgens een overheidsbron zullen traditionele huwelijksceremonies, zoals de plechtige ceremonie ‘Nosai no Gi’, nu worden overgeslagen. Mako is volgens de ingewijde van plan af te zien van de afkoopsom waar zij recht op heeft bij het verlaten van de keizerlijke familie. Een prinses die trouwt verliest automatisch haar titel, positie en lidmaatschap van het keizershuis. Ook zal zij waarschijnlijk met haar echtgenoot naar de Verenigde Staten verhuizen, als Kei daar aan de slag gaat bij een advocatenkantoor.

Vorsten editie 11

Een vrouw op de troon?

Met Mako’s aanstaande vertrek uit het Keizershuis wordt de spoeling jonge gezinsleden van betekenis nog dunner. Wordt het tijd om vrouwen op de Japanse troon toe te laten om de troonsopvolging veilig te stellen? U leest het nu in Vorsten.

Kroonprins Akishino, de vader van Mako, gaf afgelopen november al toestemming voor het huwelijk. “Als ze het echt willen, dan moet ik dat als ouder respecteren”, stelde hij toen.

Meer Japan