Regering Japan onderzoekt mogelijkheid vrouwelijke troonopvolger

Vorsten

05-01-2020 10:11:33

De Japanse overheid is begonnen met een verkennend onderzoek naar manieren om troonopvolging van een keizerlijk huis veilig te stellen. Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van het gebrek van mannelijke erfgenamen in de keizerlijke familie. Dat meldt het Japanse persbureau Jiji Press.

In 2005 kwam er onder het kabinet van Koizumi al een wetsvoorstel op tafel om de keizerlijke opvolgingswet aan te passen en de weg vrij te maken voor een keizerin op de Chrysantentroon. Aan de voorbereidingen daarvoor kwam echter een einde na de geboorte van prins Hisahito, in 2006.

Volgens bronnen zal de overheid informatie inwinnen bij verschillende experts. Daarvan wordt gedacht dat er voornamelijk gevraagd zal worden naar hun standpunt of vrouwen of erfgenamen in de vrouwelijke lijn van de keizerlijke familie recht hebben op de keizerlijke troon.

Naar verwachting begint de overheid pas met officiële debatten na de Rikkoshi-no-Rei ceremonie op 19 april, de ceremonie waarbij kroonprins Akishino zijn recht op de troon wordt overhandigd.

Meer Japan