Twijfel over balkonscène Japanse keizer met nieuwjaar

Vorsten

17-11-2020 13:48:15

Het ziet er naar uit dat de Japanse keizer Naruhito en zijn familie moeten afzien van de traditionele balkonscène en uitwisseling van nieuwjaarswensen met het op het terrein van het Keizerlijk Paleis samengestroomde publiek. Het Bureau van de Keizerlijke Hofhouding overweegt het evenement af te gelasten vanwege de coronapandemie, zo meldt dinsdag de Japan Times.

Op 2 januari van dit jaar kwamen 68.000 Japanners af op de ontmoeting met het nieuwe keizerspaar en de keizerlijke familie die volgens een strak tijdschema op gezette tijden achter het met glas afgeschermde balkon van een van de paleisgebouwen verscheen. De keizer hield een korte nieuwjaarstoespraak. “Ik hoop dat dit jaar een vredig en goed jaar zal worden zonder natuurrampen”, zei Naruhito toen.

Het was ook de eerste keer dat zijn ouders zich in het openbaar in zijn gezelschap lieten zien na de troonswisseling in 2019. Bij hetzelfde evenement een jaar eerder, de laatste keer uit de regeertijd van keizer Akihito, telde het paleis een recordaantal van 154.000 belangstellenden. In een tijd waarin grote bijeenkomsten moeten worden vermeden en afstand bewaren de norm is, kan zo’n samenkomst niet plaatsvinden, is het denken in de hofhouding.


Meer Japan

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.