Japanse media willen koning uithoren

Vorsten

2014-10-25 15:31:00

TOKIO – De populaire Japanse media kijken reikhalzend uit naar de komst van de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Die komen dinsdag aan in Tokio voor een driedaags staatsbezoek dat woensdag begint met een ontvangst in het Keizerlijk Paleis.

Voor de Nederlandse bezoekers staat het versterken van de handelsrelaties voorop. De Japanse media zijn vooral geïnteresseerd in de relatie van het koningspaar met kroonprinses Masako. De echtgenote van kroonprins Naruhito is al jaren ziek. Depressief geworden door het strenge hofprotocol en de beperkingen van het paleisleven, zo luidt één versie. Aanpassingsproblemen en gebrek aan schikking naar de mores van de keizerlijke hofhouding, luidt een andere uitleg. Feit is dat Masako de afgelopen 12 jaar maar 2 keer het land heeft verlaten, beide keren naar Nederland.

De Japanse media willen daarom weten wat het ‘geheim’ is van de Oranjes, die haar beide keren uitnodigden. De eerste keer voor een vakantie met haar gezin op Het Oude Loo in Apeldoorn, de tweede keer voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander vorig jaar. Van de koning willen de Japanners horen hoe het nu écht met Masako is gesteld en hoe ze het bezoek aan Amsterdam vorig jaar heeft doorstaan. Tenslotte staat Masako aangekondigd voor de begroeting woensdag in het paleis, ook eerder uitzondering dan regel.


Meer Vorstenhuizen