Joachim meer stadsmens dan boer

Vorsten

02-07-2014 12:20:00

KOPENHAGEN – De Deense prins Joachim blijkt toch meer stadsjongen dan herenboer. Dat is de conclusie die kan worden getrokken uit de mededeling van het Deense hof dat de prins het in Zuid-Jutland gelegen slot Schackenborg opgeeft en terugkeert naar Kopenhagen.

De prins heeft, met twee verschillende gezinnen, sinds 1995 in het 17e eeuwse kasteel in Møgeltønder gewoond. Møgeltønder ligt gezien vanaf Kopenhagen aan de andere kant van Denemarken, bij de Noordzee, aan de grens met Duitsland, op 318 kilometer van de hoofdstad. Prins Joachim en zijn tweede vrouw prinses Marie hebben een actief aandeel in de werkzaamheden van de koninklijke familie en het op en neer reizen werd hen te veel. Ook de beslommeringen van het landgoed lagen Joachim (45) uiteindelijk niet zo.

Het barokke Schackenborg kwam in 1978 in handen van de koninklijke familie. Joachim vestigde zich na zijn huwelijk in 1995 in het slot met zijn vrouw prinses Alexandra. Het huwelijkscadeau van de Deense bevolking werd gebruikt om het kasteel op te knappen. In de eerste jaren liet Joachim zich graag in Møgeltønder fotograferen, en gaf hij hoog op van het leven als boer. Later was van dat enthousiasme minder te merken. Joachim en Alexandra scheidden in 2005 en in 2008 hertrouwde de prins in de kerk van Møgeltønder met de Française Marie Cavallier, sindsdien prinses Marie. Uit elk van zijn huwelijken heeft Joachim twee kinderen: Nikolai en Felix, Henrik en Athena.

Schackenborg is nu ondergebracht in een stichting of fonds, waaruit onderhoud en voortzetting van het landbouwbedrijf worden bekostigd.

Meer Vorstenhuizen