Jordaanse koning welkom bij G20, Nederland niet

Vorsten

19-11-2020 16:11:20

De Jordaanse koning Abdullah is komend weekeinde één van de zeven extra genodigden bij de digitale topbijeenkomst van de G20. Abdullah is uitgenodigd door gastheer koning Salman van Saudi-Arabië. Die heeft ook buurland de Verenigde Arabische Emiraten een invitatie gestuurd.

De jaarlijkse bijeenkomst van de leiders van de negentien belangrijkste economieën van de wereld plus de Europese Unie, kent naast de vaste deelnemers ook altijd een aantal door het gastland uitgenodigde deelnemers.

Zo was minister-president Mark Rutte de afgelopen jaren namens Nederland achtereenvolgens als ‘extra’ welkom bij de G20 in Duitsland, Argentinië en Japan. Saudi-Arabië nodigde Nederland niet uit, maar koos naast Jordanië en de Emiraten ook Rwanda, Singapore, Spanje, Vietnam en Zwitserland. Wellicht dat Nederland volgend jaar weer een kans maakt wanneer de G20 wordt geleid door Italië.

Bankbiljet

Saudi-Arabië had van de G20 een groot spektakelstuk willen maken, maar de coronapandemie gooide al vroeg dit jaar roet in het eten. De wereldleiders komen niet naar Riyad maar vergaderen via video onder leiding van de Saudische koning.

De nationale bank van Saudi-Arabië heeft vorige maand een speciaal bankbiljet uitgegeven ter gelegenheid van de G20, met daarop aan de ene kant koning Salman en aan de andere kant een wereldkaart met daarop de deelnemende landen. Die kaart heeft inmiddels al geleid tot een reactie van India dat boos is over de manier waarop het omstreden Kashmir is aangegeven.


Meer Jordanie

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.