Koning Abdullah spreekt over Palestijnse staat

Vorsten

22-09-2020 21:23:56

De Jordaanse koning Abdullah heeft dinsdag via een videoboodschap de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken. Abdullah kwam aan het woord na de Russische president Vladimir Poetin, terwijl eerder op de dag ook de presidenten van de Verenigde Staten en China al hun speeches hadden gehouden.

De Jordaanse koning sprak over de coronacrisis. “We kunnen het virus niet verslaan door in onszelf te keren. Het virus stopt niet bij de grens en onze samenwerking moet daar ook niet ophouden. We kunnen de coronacrisis en wat erop volgt alleen te boven komen door een hernieuwde integratie van onze wereld en een nieuwe globilarisering, die het welzijn van iedereen als het ultieme doel heeft”, aldus de koning.

“Een ander probleem dat we moeten aanpakken is de toename van honger en een dreigend tekort aan voedsel, zoals we dat zien toenemen in Libanon en bij kwetsbare vluchtelingengemeenschappen in onze regio”, zei koning Abdullah vanachter zijn bureau in Amman. Op de achtergrond stonden een Jordaanse vlag en foto’s van zijn vader koning Hoessein en zijn zoon kroonprins Hoessein.

Abdullah stipte zoals gebruikelijk ook het Israëlisch-Palestijnse conflict aan dat net zo oud is als de 75-jarige Verenigde Naties en die nog steeds een open wond is. “De enige oplossing voor dit belangrijke conflict in mijn regio is de vorming van twee staten in overeenstemming met internationaal recht en VN-resoluties. De enige weg naar een duurzame vrede moet leiden via een onafhankelijke, soevereine en levensvatbare Palestijnse staat binnen de grenzen van 4 juni 1967, met Oost Jeruzalem als hoofdstad”, aldus de koning.

Abdullah koos ervoor om maandag, toen zo’n tachtig staatshoofden aan het woord kwamen ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de wereldvolkerenorganisatie niet het woord te vragen. Hij bewaarde zijn boodschap voor de ‘gewone’ Algemene Vergadering, waar hij normaliter ook fysiek aanwezig is. Dit jaar echter zitten alleen ambassadeurs in de bankjes in de grote vergaderzaal en spreken staatshoofden en regeringsleiders via video.

Dinsdag voerde ook emir Tamim van Qatar het woord. Woensdag is het de beurt aan koning Salman van Saudi-Arabië.


Meer Jordanie

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord