Juan Carlos niet bij inhuldiging Felipe

Vorsten

12-06-2014 17:15:00

MADRID – Koning Juan Carlos woont volgende week de inhuldiging van zijn zoon als koning Felipe VI niet bij. Dat heeft het Spaanse hof donderdag bekendgemaakt. Juan Carlos wil dat bij de plechtigheid op 19 juni alle aandacht uitgaat naar de nieuwe koning. Hij volgt de ceremonie en aansluitende eerste toespraak van Felipe in het Koninklijk Paleis via de televisie.

Prinses Cristina, zus van Felipe, en haar man Iñaki Urdangarín, zijn niet uitgenodigd voor de eedaflegging. Dit in verband met het corruptieonderzoek dat naar beiden loopt. Koningin Sofia en de 2 zussen van Juan Carlos, de Infantas Pilar en Margarita, zijn wel in het parlement, evenals de nieuwe koningin Letizia en haar dochters Leonor en Sofia.

Buitenlandse gasten zijn niet uitgenodigd. Volgens het hof ontbraken daarvoor tijd en ruimte en bovendien wilde het paleis de plechtigheid eenvoudig houden indachtig de economische situatie waarin Spanje zich bevindt. Er is gekeken naar de festiviteiten rond de inhuldiging van de Nederlandse koning Willem-Alexander en de sobere installatie van de Belgische koning Filip vorig jaar. Volgens het hof kiest Spanje voor een middenweg.

Koning Felipe en koningin Letizia maken na afloop een rijtoer door Madrid en verschijnen ook op het balkon van het Koninklijk Paleis. Daar is koning Juan Carlos dan wel aanwezig. Hij verricht een dag eerder in datzelfde paleis zijn laatste officiële handeling door de wet te ondertekenen die zijn abdicatie goedkeurt. Die wet heeft al de instemming gekregen van het Huis van Afgevaardigden en wordt volgende week dinsdag behandeld in de Senaat.

Meer Vorstenhuizen