‘Kasboekje Britse royals minder dramatisch’

Vorsten

2014-01-29 11:17:00

LONDEN – De Britse koninklijke familie zit er nog steeds warmpjes bij. Koningin Elizabeth heeft economisch betere tijden gekend, maar de situatie is een stuk minder dramatisch dan dinsdag door een parlementaire commissie werd geschetst. Althans, dat schrijft journalist Harry Mount woensdag in The Telegraph.

Dinsdag concludeerde de commissie dat The Queen nog maar een miljoen pond (1,2 miljoen euro) in kas heeft. De hofhouding gaf vorig jaar bijna 2 miljoen pond meer uit dan er binnenkwam. Dit tekort werd aangevuld met geld uit de kas, een reservefonds waar in 2001 nog 35 miljoen pond in zat.

Maar er is niks aan de hand, aldus Mount, want het was juist de bedoeling dat de bodem van die kas in zicht zou komen. De koninklijke familie wordt namelijk sinds kort op een andere manier gefinancierd. Een deel van de inkomsten van de koninklijke gebouwen gaat naar de bankrekening van de koninklijke familie. En die inkomsten nemen naar verwachting de komende jaren toe.

Dus Buckingham Palace hoeft geen rare fratsen uit te halen om meer bezoekers te trekken, wat door de voorzitster van de parlementaire commissie werd geopperd. Of zoals The Telegraph kopte: de Britse royals hebben geen ‘Disney-makeover’ nodig.


Meer Vorstenhuizen