Kasteel koningin-moeder in Schotland te huur

Vorsten

16-06-2014 18:23:00

CAITHNESS – Het Schotse vakantiekasteel van koningin Elizabeth de koningin-moeder is te huur. Voor 62.000 euro kunnen maximaal 12 gasten er een weekeinde verblijven. De verhuurder, de stichting die het ‘Castle of Mey’ in het uiterste noorden van Schotland beheert, zorgt ook voor personeel en entertainment. De verhuur is een manier om het onderhoud van het kasteel te betalen.

De Britse koningin-moeder kocht het 16e-eeuwse kasteel in 1952, kort na het overlijden van haar man koning George VI en de troonsbestijging van haar dochter koningin Elizabeth. Ze richtte het kasteel naar eigen smaak in en verbleef er graag in de zomermaanden. Elizabeth stamde uit een Schotse familie en zag dit als een terugkeer naar haar wortels.

Na haar overlijden in 2002 kreeg prins Charles het beheer over het kasteel. Samen met zijn echtgenote Camilla verblijft de prins in de zomer een enkele keer op het kasteel. Om de hoge kosten van het onderhoud en de recente restauratie te dekken is nu besloten het vakantieverblijf te verhuren. Niet aan het grote publiek, maar aan vooraf geselecteerde en welgestelde gasten, aldus de krant Daily Mail. Bovendien gaat het vooralsnog maar om een paar weekeinden per jaar.

De geluksvogels kunnen zich onderdompelen in een koninklijke sfeer, inclusief de favoriete prullaria van de koningin-moeder die 101 jaar oud was toen ze stierf. Eén ding kunnen de gasten niet: slapen in de slaapkamer van ‘The Queen Mum’. Dat gaat de beheerder te ver. De voormalige slaapkamer van haar jongste dochter prinses Margaret, eveneens in 2002 overleden, is wel beschikbaar.

Meer Vorstenhuizen