Keizer Japan toont cadeaus van Oranjes

Vorsten

2014-10-25 14:51:00

TOKIO – Cadeaus die de Japanse keizer Akihito heeft gekregen van koningin Juliana en koningin Beatrix zijn te zien op een speciale tentoonstelling in het museum in de Oosttuin van het Keizerlijk Paleis in Tokio.

Akihito, destijds nog kroonprins, kreeg bij zijn bezoek aan Nederland in 1979 twee grote glazen kandelaars als geschenk van koningin Juliana en prins Bernhard, wier beider monogrammen op het glas staan. Koningin Beatrix schonk bij het staatsbezoek van de keizer in 2000 een prachtige, opengewerkte zilveren schaal, die nu in het museum staat te pronken.

De expositie heeft als leidraad de eerste buitenlandse reis die Akihito in 1953 als 19-jarige maakte. Hij bezocht in een half jaar tijd 14 landen, waaronder ook Nederland, waar hij een kijkje nam in het net geopende Madurodam en waar hij ook de Rotterdamse haven bezocht. Met die eerste reis als uitgangspunt wordt op de tentoonstelling de lijn doorgetrokken naar recente bezoeken aan of uit diezelfde landen.

Zo is er een foto te zien van het bezoek van prinses Beatrix aan Tokio ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 1964 en van koningin Beatrix bij haar staatsbezoek in 1991. Prins Willem-Alexander was er toen ook bij, maar hij is nergens afgebeeld. Dat kan na komende week veranderen, wanneer hij als koning op zijn beurt op staatsbezoek komt en in het keizerlijk paleis wordt ontvangen door keizer en keizerin.


Meer Vorstenhuizen