Koning Albert I had steun van vrouw nodig

Vorsten

2014-10-26 15:33:00

BRUSSEL – Het gezegde ‘achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw’ blijkt ook van toepassing te zijn geweest op het koningspaar dat België door de Eerste Wereldoorlog sleepte. Dat concludeert het Vlaamse televisieprogramma vtm Royalty op basis van inzage in de koninklijke archieven.

‘Koning-soldaat’ Albert I hield destijds dapper stand tegen de Duitse vijand, zo leren de Belgische schoolkinderen nog altijd, maar hij kon niet zonder de nodige aansporing van zijn vrouw koningin Elisabeth. Volgens journalist Reinout Goddyn moest zij hem oppeppen om vol te houden. “Albert zag de toekomst somber in. Hij dacht al snel dat de oorlog verloren was”, aldus Goddyn.

België herdenkt dinsdag in Nieuwpoort en Ieper dat op 28 oktober 1914 de sluizen bij Nieuwpoort open werden gezet om de vlakte van de rivier de IJzer onder te laten lopen om de opmars van de Duitsers te stoppen. Die opzet slaagde en dit hoekje van België achter de IJzer bleef onbezet. Albert en Elisabeth mengden zich regelmatig onder de troepen, hetgeen de koning na de oorlog zijn heldenstatus opleverde.

Bij de herdenkingen is het Belgische koningspaar aanwezig, alsmede tal van regeringsvertegenwoordigers en staatshoofden. Luxemburg wordt vertegenwoordigd door groothertog Henri en Nederland vaardigt prinses Beatrix af. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima konden niet. Die komen die morgen aan in Japan.


Meer Vorstenhuizen