Koning Albert noemt band met kinderen intens

Vorsten

10-06-2014 22:03:00

BRUSSEL – “De band met al mijn kinderen is intens.” Daarmee weerlegde koning Albert dinsdag in het tweede deel van het tv-interview de geruchten over de koele relatie met zijn zoon Filip. Albert noemde het zijn grootste verdienste als koning dat hij België heeft begeleid naar een federale staat.

Op VTM werd Albert II gevraagd naar de reactie van prins Filip toen hem werd verteld dat hij zijn vader zou opvolgen. “Hij was bereid zijn taak op te nemen, ik heb geen ander commentaar te geven”, aldus koning Albert. “Tot nu toe gaat het goed, ik verheug me daarover.”

De koning nam naar eigen zeggen de beslissing om de macht door te geven toen hij zich zwakker voelde worden, en ervoer dat zijn gehoor achteruit ging. “Ik dacht bij mezelf dat ik het niet lang meer zou kunnen volhouden, ik moest een goede periode vinden en denk dat we de goede gekozen hebben”, schrijft persbureau Belga op basis van de uitzending. De precieze datum hing onder meer af van de regering. Spijt van zijn besluit heeft Albert niet. “Het land is in goede handen, ik wil nu genieten van mijn vrijheid.”

Gelukkig

Zijn grootste verdienste noemt Albert het begeleiden van België naar een federale staat. “Ik heb de excessen kunnen vermijden, alles kunnen kanaliseren. Een koning heeft weinig macht, zijn taak is de regering te begeleiden.”

Aan het einde van het interview kwam Paola er opnieuw bij zitten, en ze maakte duidelijk dat het paar opnieuw gelukkig is samen. Albert en Paola hebben hun huwelijksgeloften zelfs hernieuwd, in Marseille. Albert besluit met een ode aan zijn land: “Er zijn zoveel talenten in België, personen met grote kwaliteiten. Ik denk echt dat dit land de moeite is.”

Meer Vorstenhuizen