Koning bekijkt kunstcollectie Willem II

Vorsten

04-03-2014 09:13:00

DEN HAAG – Terwijl koningin Máxima nog in Zuid-Amerika is, werkt koning Willem-Alexander in Nederland een volle agenda af. De vorst heeft deze week elke dag een verplichting op de agenda staan, zo is te lezen op de website van het Koninklijk Huis.

Willem-Alexander woont dinsdag de opening van de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning in het Dordrechts Museum bij. Koning Willem II (1792-1849) bezat belangrijke schilderijen en tekeningen. Na zijn overlijden werd de kunstcollectie geveild. De meeste werken gingen naar musea en verzamelaars in het buitenland. In de expositie brengt het Dordrechts Museum voor het eerst een omvangrijk deel van de collectie weer bij elkaar. Aanleiding daarvoor is de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

De koning ontvangt op woensdag op Paleis Noordeinde een aantal ambassadeurs. De vertegenwoordigers van Guyana en Ethiopië overhandigen hun geloofsbrieven aan Willem-Alexander.

Hollands kaasmuseum

Donderdag is de koning in Alkmaar. Hij opent daar het vernieuwde Hollands Kaasmuseum, dat in het monumentale Waaggebouw bestaat sinds 1983 en sindsdien een miljoen bezoekers heeft verwelkomd. Het museum is opnieuw ingericht en is nu aantrekkelijker voor kinderen.

Willem-Alexander sluit de werkweek vrijdag in Hoofddorp af. De koning opent daar een sportcomplex dat zijn naam draagt. Het Sportcomplex Willem-Alexander telt twee wedstrijdbaden, een recreatief zwembad, een sporthal en een turncentrum. De sporthal is uitgerust met een veld voor zaalvoetbal, handbal, hockey en korfbal, drie velden voor basketbal, vier voor volleybal en twaalf badmintonvelden.

Meer Vorstenhuizen