Koning Bhumibol tekent interim-grondwet

Vorsten

2014-07-23 13:42:00

BANGKOK – Koning Bhumibol Adulyadej heeft zijn handtekening gezet onder de voorlopige grondwet die is opgesteld door het militaire bewind dat eind mei de macht overnam in Thailand.

Generaal Prayuth Chan-ocha, zelfbenoemd hoofd van de zogenoemde raad voor vrede en orde (NCPO), bezocht de 86-jarige vorst in zijn buitenverblijf Klai Kangwon in Hua Hin. Daar ontving Prayuth de door de koning getekende grondwet die volgens Thaise media uit 48 artikelen bestaat.

Het laatste artikel regelt dat iedereen die bij de staatsgreep van 22 mei tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra betrokken was, automatisch amnestie krijgt en niet kan worden vervolgd. De Raad krijgt ook het laatste woord over de nieuwe grondwet die de komende maanden moet worden opgesteld.

Langstzittend staatshoofd

Koning Bhumibol verblijft sinds augustus vorig jaar in Hua Hin, ver buiten Bangkok. Hij is daarheen gebracht na een bijna 4-jarig verblijf in het Siriraj-ziekenhuis in de hoofdstad, waar hij in september 2009 met tal van gezondheidsklachten was opgenomen.

De koning die sinds 1946 regeert, is het langstzittende staatshoofd in de wereld. Tijdens zijn regering heeft Thailand al meer dan 15 staatsgrepen en grondwetten gekend.


Meer Vorstenhuizen