Koning deelt pijn van Parijs

Vorsten

2016-03-11 10:22:00

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmorgen tijdens een toespraak in het stadhuis van Parijs zijn respect betuigd voor de wijze waarop vorig jaar na de terroristische aanslagen de ‘vrijheid en menselijkheid onder de moeilijkste omstandigheden’ zijn verdedigd.

“Het koninkrijk der Nederlanden voelt zich nauw met Frankrijk en met Parijs verbonden. De recente gebeurtenissen hebben ons nog dichterbij bij elkaar gebracht”, aldus de koning. “Wij zagen uw tranen, uw pijn en uw geschoktheid. Maar wij zagen óók de innerlijke kracht en de vastberadenheid waarmee u gezamenlijk op de aanslagen reageerde. U toonde de wereld een opgeheven hoofd.”

Het staatsbezoek geeft de gelegenheid ‘onze persoonlijke betrokkenheid te tonen’, zei Willem-Alexander. Hij was dankbaar eerder op de ochtend in café Le Carillon een ontmoeting te hebben gehad met ‘een aantal mensen die zijn geraakt door de aanslagen. We zijn dankbaar dat we hun ervaringen mochten horen’.

Eerlijke kansen

Hij sprak ook over het geven van eerlijke kansen aan jongeren. “Hoe voorkomen we dat jonge mensen vervreemd raken van onze samenleving en de weg kiezen van radicalisering en geweld? Jongeren hebben eerlijke kansen nodig. Als wij hen geen perspectief bieden, zijn ze vatbaar voor de propaganda van extremisten”, stelde Willem-Alexander. “Dit speelt in Frankrijk evenzeer als in Nederland.”

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs toonde zich in haar toespraak dankbaar voor de Nederlandse steun.














Meer Vorstenhuizen