Koning Filip geeft startsein touretappe

Vorsten

08-07-2014 11:45:00

IEPER – Koning Filip beleeft een sportieve zomer. Twee dagen na de ontvangst van de nationale voetbalploeg in het Koninklijk Paleis van Brussel lost de Belgische koning woensdagmiddag in Ieper het startschot voor de 5e etappe van de Ronde van Frankrijk. De rit die dag voert naar Arenberg.

Dat de Tour de France de West-Vlaamse stad aandoet, is geen toeval. In Ieper wordt stilgestaan bij de 100e verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Het vertrekpunt van de etappe is bij de Franse militaire erebegraafplaats Saint Charles de Potyze. Aardig detail: de tour van 1914, die net voor het uitbreken van de oorlog werd afgerond, werd gewonnen door de Belg Philippe Thys, ook winnaar in 1913 en 1920.

Ieper werd tijdens de oorlog belegerd door de Duitsers, maar werd niet veroverd. In het voorjaar van het laatste oorlogsjaar 1918 echter werd de stad geheel verwoest. Na de oorlog is 40 jaar lang gewerkt aan de wederopbouw.

Begin volgende maand herdenkt België het begin van de oorlog met een grote plechtigheid in Luik. Daar zijn onder anderen ook de Britse prins William en zijn vrouw Catherine aanwezig.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord