Koning Filip ontvangt informateur weer

Vorsten

22-07-2014 10:58:00

BRUSSEL – Een dag na de viering van de Belgische nationale feestdag ontvangt koning Filip dinsdagmiddag opnieuw informateur Charles Michel. De Franstalige liberaal brengt op het paleis verslag uit over zijn opdracht een federale regering van België te vormen.

De voorman van de Franstalige liberale partij MR was maandag 14 juli voor het laatst op het paleis. Toen kreeg hij van koning Filip meer tijd en spraken ze af dat hij ruim een week later opnieuw langs zou komen.

Michel is bezig met de tweede verkenningsopdracht naar een Belgische regering. De grootste winnaar van de verkiezingen op 25 mei was de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Die kreeg dus als eerste de kans om na te gaan of de gewenste centrumrechtse regering mogelijk was. Voorman Bart De Wever gaf na enkele weken echter zijn opdracht terug, omdat de Franstalige christendemocraten (cdH) niet mee wilden werken.

Defilé

Koning Filip gaat deze zomer niet naar het buitenland op vakantie, omdat hij beschikbaar wil blijven voor de formatiegesprekken. Als alternatief maakt hij met zijn gezin dagtochtjes in eigen land.

Maandag op de nationale feestdag zagen koning Filip en koningin Mathilde op het Brusselse Paleizenplein het traditionele militair en burgerlijk defilé aan zich voorbijtrekken. Ze werden vergezeld door hun kinderen, prinses Astrid en prins Lorenz en prins Laurent en prinses Claire. ’s Avonds genoot het koningspaar met Laurent en Claire van het vuurwerk dat de festiviteiten voor de nationale feestdag afsloot.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord