Koning Filip roept op tot vertrouwen

Vorsten

20-07-2014 11:45:00

BRUSSEL – Koning Filip heeft in zijn toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag in België opgeroepen tot vertrouwen. “Niet alleen een berekend vertrouwen, maar een gul vertrouwen, dat voortbouwt op het vermogen onszelf te zijn en daadkrachtig te handelen, maar ook rekening houdt met onze onvolkomenheden. Dat vertrouwen schept oneindig veel mogelijkheden”, aldus de Belgische koning.

In zijn speech haalt de koning verschillende onderwerpen aan. Zo stelt Filip dat hij in het afgelopen jaar heeft gemerkt hoeveel kansen de wereld kan bieden, ‘maar toch nog teveel medeburgers ontredderd achterlaat’. “Kinderarmoede en jeugdwerkloosheid blijven ons zorgen baren. Haarden van geweld en onstabiliteit laaien op of blijven voortwoeden aan de poorten van Europa. Ze tonen aan dat vrede niet vanzelfsprekend is en hoe noodzakelijk het blijft om de verspreiding van haat te bestrijden.”

De koning spreekt ook zijn wens uit dat de Belgische regering snel aan de slag gaat. “Samen met u wens ik dat al onze regeringen, zowel de federale als die van de deelstaten, snel aan het werk zullen gaan. Ze zullen samen moeten werken in een geest van loyaliteit en wederzijdse erkenning.”

WK

Filip heeft het ook over de prestaties van het Belgische voetbalelftal tijdens het WK in Brazilië. “Het zelfvertrouwen van iedere speler, geduldig opgebouwd met discipline en oefening, het vertrouwen van elke speler in zijn ploegmaten en in de keuzes van de trainer, het vertrouwen, ten slotte, van de supporters in de nationale ploeg. Hieruit is een echt gevoel van gedeelde vreugde ontstaan en een collectieve dynamiek die tot succes heeft geleid”, aldus Filip die dit spiegelt aan de samenleving. “Hetzelfde geldt voor ons land: we moeten kunnen rekenen op onszelf, op de anderen en op onze instellingen.”

De speech die koning Filip uitsprak en werd uitgezonden op televisie, werd donderdag opgenomen. Voor de vliegramp in Oekraïne, zo meldt royaltydeskundige Wim Dehandschutter. Het was de tweede opgenomen toespraak voor de Belgische koning sinds zijn aantreden.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord