Koning Filip staat stil bij WO I

Vorsten

2014-01-29 13:12:00

BRUSSEL – Koning Filip van België heeft in zijn nieuwjaarstoespraak vooral stilgestaan bij de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog. De vorst sprak op het Koninklijk Paleis van Brussel over het vele bloedvergieten, maar ook over de democratisering die daarna tot stand kwam.

”Na het einde van de Eerste Wereldoorlog hebben onze regeringen met de steun van mijn overgrootvader (koning Albert I) ons land op een nieuwe leest geschoeid”, zei Filip ten overstaan van de belangrijkste Belgische gezagsdragers en prominenten, weet De Standaard. De Eerste Wereldoorlog brak uit in juli 1914. In België wordt dit jaar op grote schaal herdacht dat de Grote Oorlog honderd jaar geleden begon.

Verder keek de nieuwe koning, die op 21 juli de troon besteeg, optimistisch naar de toekomst. De vorst gelooft in ‘gestage economische groei en meer welvaart’. Volgens de koning vormt de combinatie van concurrentiekracht met sociale rechtvaardigheid ‘meer dan ooit onze sterkte’. Hij benadrukte daarbij het belang van de competitiviteit tussen bedrijven voor het behoud van de rijkdom en het sociaal model. Maar hij onderstreepte ook dat ‘een samenleving waarin niet wordt gedeeld, haar naam niet waardig is’.

Ook prees Filip het werk dat zijn vader, koning Albert II, gedurende de twintig jaar van zijn koningschap heeft verricht. De voormalige koning was zelf afwezig in het Paleis.

Foto: Het Nieuwsblad/Wim Dehandschutter


Meer Vorstenhuizen