Koning Filip voorlopig alleen op kleingeld

Vorsten

05-02-2014 08:49:00

BRUSSEL – De kans dat de dinsdag gepresenteerde euromunten met de nieuwe Belgische koning Filip snel in Nederlandse portemonnees opduiken, is klein. De Koninklijke Munt van België heeft van de Europese Centrale Bank in Frankfurt opdracht gekregen vooral munten van 1 en 2 eurocent in omloop te brengen, en die worden in Nederland niet gebruikt.

België denkt nog na over de afschaffing. Meer kans hebben de munten van 5 en 50 cent die ook door de Belgische Munt zijn gemaakt. De andere waarden komen volgend jaar pas aan bod, zo heeft Frankfurt bepaald. Er worden voor verzamelaars wel duurdere sets gemaakt waarin alle 8 munten met het jaartal 2014 voorkomen.

Koning Filip mocht dinsdag in elk geval een stuk van 2 euro slaan. ”Ik zou thuis gezichtsverlies lijden”, meende de vorst, als hij met een ander geldstuk zou thuiskomen. De munten zijn ontworpen door Luc Lyckx, die ook verantwoordelijk was voor de algemene zijde van alle Europese munten. De koning kon kiezen uit drie ontwerpen, waaraan een foto aan de basis lag.

Net als koning Willem-Alexander kijkt ook koning Filip op de munten naar rechts, volgens het aloude gebruik dat opeenvolgende staatshoofden een andere kant opkijken dan de voorganger. Zowel koningin Beatrix als koning Albert II kijken op hun munten – zowel guldens, als franken en euro’s – naar links.

Meer Vorstenhuizen