Koning Harald start Noors feestjaar

Vorsten

16-02-2014 20:51:00

EIDSVOLL – De Noorse koning Harald V heeft zondag het tweede eeuwfeest van de grondwet officieel voor geopend verklaard. In Noorwegen wordt dit hele jaar stilgestaan bij de 200e verjaardag van de ‘Grundlov’. In mei komen ook de koning van Zweden en koningin van Denemarken het feest meevieren.

Koning Harald hoopt dat de verjaardag aanleiding is tot veel discussie en debat en zo nodig onenigheid. “Dat onze Grondwet zo goed is, komt waarschijnlijk omdat de 112 mannen die er over praatten zo enorm van mening verschilden”, aldus de koning in Eidsvoll. “De geboorteplaats van een onafhankelijk Noorwegen, de wieg van de vrijheiden waarmee wij ons land en onze levens hebben opgebouwd”, zei Harald. “Vrijheden waar mensen in andere delen van de wereld van dromen en voor strijden.”

De koning citeerde uit de toespraak die zijn vader koning Olav 50 jaar geleden hield bij het vorige grote grondwetsjubileum. Hij vroeg zich toen af wat de opstellers van de grondwet gevonden zouden hebben van het toenmalige Noorwegen. Olav dacht dat ze gezegd zouden hebben: “Jullie hebben het goed en zijn een gelukkig volk”.

Sinds die tijd is het Noorwegen alleen maar beter gegaan. “Maar dat betekent niet dat we onze rechten als vanzelfsprekend moeten aannemen, we moeten constant op onze hoede zijn en de rechten beschermen”, voegde Harald eraan toe.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel