Koning hecht aan feest voor iedereen

Vorsten

2014-10-11 12:18:00

DORDRECHT – Plezierig, warm, hartelijk. Dat is de herinnering die koning Willem-Alexander bewaard aan de Koninginnedagen met zijn moeder Beatrix. “Met uitzondering van de vreselijke tragedie in Apeldoorn waren het prachtige dagen, werkelijk een feest voor iedereen”, aldus de koning zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht. Daar woonde hij het jaarcongres bij van de oranjeverenigingen.

Met die herinnering in gedachten is lang nagedacht over de manier waarop de komende jaren Koningsdag kan worden gevierd. Er waren praktische overwegingen naast de meer sentimentele die de koning noemde. De veranderde veiligheidseisen en daarmee verband houdende toenemende kosten van beveiliging bijvoorbeeld, en de leeftijd van zijn dochters die nog niet twee uur over straat kunnen.

De keuze voor één centrumgemeente bespaart op de kosten van de organisatie en maakt de beveiliging deels overzichtelijker, al komt er met de ‘grote parade’ of het weer tot leven gewekte defilé weer een nieuw element bij. Maar dat wordt georganiseerd op een centrale plek in de uitgekozen gemeente, en daar is de toegang weer beter te controleren.

De Dordtse burgemeester Arno Blok kan voor de eerste aflevering zelfs kiezen voor het stadion, hetgeen dit onderdeel van Koningsdag overzichtelijk maakt. “Veel behoeft nog precieze invulling, in overleg met de gemeenten waar het feest in de toekomst gaat plaatsvinden en alle andere betrokkenen. Misschien is het bijvoorbeeld mogelijk een competitie-element in te bouwen bij de samenstelling van het programma. Dat zal moeten blijken”, gaf de koning zelf al aan dat nog veel moet worden uitgewerkt. Dordrecht heeft nog een half jaar de tijd.


Meer Vorstenhuizen