Koning hoopt op versterking van banden

Vorsten

2014-10-29 04:35:00

TOKIO – Koning Willem-Alexander hoopt dat het woensdag begonnen staatsbezoek aan Japan de onderlinge betrekkingen zal verdiepen en dat beide landen gemeenschappelijke problemen als vergrijzing en voedselveiligheid samen kunnen aanpakken. Dat zei hij voorafgaand aan het bezoek in een gesprek met Japanse journalisten die daarvoor speciaal waren uitgenodigd om naar Nederland te komen.

In het verleden kregen media uit een te bezoeken land alleen de kans te spreken met een minister, maar sinds de troonswisseling is koning Willem-Alexander ook bereid een groep journalisten te ontvangen. De eerste keer dat dit gebeurde was deze zomer voorafgaand aan het staatsbezoek aan Polen en deze maand zijn verslaggevers uitgenodigd uit zowel Japan en Korea.

Het is één van de vernieuwingen die de koning heeft doorgevoerd sinds zijn aantreden. De Zweedse koning Carl Gustaf ontving al veel langer journalisten om te vertellen over Zweden en over de gezamenlijke belangen met het land dat hij ging bezoeken. In 2009 bijvoorbeeld werden Nederlandse journalisten uitgenodigd voorafgaand aan zijn staatsbezoek bij koningin Beatrix.

Willem-Alexander ziet kansen voor betere samenwerking op het gebied van landbouw, vertelde hij de Japanse media, zo meldde persbureau Kyodo. Ook hoopte hij dat kleine bedrijven in beide landen ook met elkaar in contact komen en gaan samenwerken. Met Máxima keek hij uit naar het staatsbezoek, zijn eerste buiten Europa.


Meer Vorstenhuizen