Koning houdt van tempo, niet van haastwerk

Vorsten

2014-09-12 16:18:00

WARMENHUIZEN – Koning Willem-Alexander houdt van tempo. Dat bleek vrijdag ook weer bij het streekbezoek dat hij samen met koningin Máxima bracht aan de kop van Noord-Holland. Geen tijd voor lunch: broodjes in de koninklijke bus en in sneltreinvaart langs Den Oever, Den Helder en Warmenhuizen. Maar tegelijkertijd geen haastwerk. Voor gesprekken trok het koningspaar meestal meer tijd uit dan het strakke tijdschema aangaf.

Het noorden van Noord-Holland kent problemen, zoals krimp van de bevolking, maar ook kansen en veelbelovende bedrijven. Reden voor commissaris van de Koning Johan Remkes om het koningspaar mee te nemen naar deze regio. ”We hadden nog veel meer kunnen laten zien, maar er moest een keuze worden gemaakt”, aldus Remkes bij zijn afscheidswoord na een rondleiding bij groente-en fruitgigant Vezet in Warmenhuizen.

Willem-Alexander bracht zijn diensttijd door in Den Helder en wandelde met extra interesse over de voormalige scheeps- en onderhoudswerf Willemsoord, dat wordt omgetoverd tot het nieuwe gezicht van de stad. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, hoorde het koningspaar tijdens een geanimeerd rondetafelgesprek. In Den Helder was ook de meeste publieke belangstelling voor het bezoek, dat in vergelijking met soortgelijke visites van koningin Beatrix minder ‘zwaaimomenten’ kende.

De inhoud stond voorop, zoals in Den Oever waar de koning alles wilde weten over de getijdenturbines die het bedrijf Tocardo aan het ontwikkelen is. De kennis die hij daar opdeed, komt in oktober van pas bij het staatsbezoek aan Japan wanneer hij de aandacht wil vestigen op innovatieve Nederlandse bedrijven.


Meer Vorstenhuizen