Koning in marinestad op bekend terrein

Vorsten

2014-09-12 11:58:00

DEN HELDER – Koning Willem-Alexander is vrijdag even teruggekeerd in de stad waar hij in de periode 1985-1987 zijn dienstplicht vervulde bij de Koninklijke Marine. Samen met koningin Máxima kreeg hij in Den Helder een uitgebreide rondleiding over de voormalige scheeps- en onderhoudswerf Willemsoord.

Het gebied wordt nu ontwikkeld tot een nieuwe stadswijk, met behoud van de karakteristieke oude gebouwen die bijvoorbeeld een tweede leven krijgen als schouwburg, of als vestiging voor horeca en nautische instellingen.

Bij de Boerenverdrietssluis onthulde de koning een sluitsteen ter herinnering aan het begin van de restauratie van de sluis die de jachthaven van Den Helder tot getijdenhaven moet maken. Het is niet de eerste koninklijke gedenksteen voor de sluis. In de kademuur zijn al stenen die verwijzen naar de toenmalige prins van Oranje en naar koning Willem III die 155 jaar geleden bij de begin van de bouw van de sluis betrokken waren.

Het koningspaar begon het streekbezoek vrijdagmorgen in het zonovergoten Den Oever, direct aan de Afsluitdijk. Daar wilde Willem-Alexander het naadje van de kous weten over de getijdeturbines die het bedrijf Tocardo aan het ontwikkelen is. Het bedrijf presenteert zich eind volgende maand ook in Japan, tijdens de handelsmissie die tegelijkertijd met het staatsbezoek plaatsvindt. Tocardo-directeur Hans van Beugel vroeg de koning een goed woordje te doen.


Meer Vorstenhuizen