Koning Juan Carlos optimistisch in toespraak

Vorsten

2014-02-05 18:11:00

MADRID – Koning Juan Carlos van Spanje hield woensdag zijn tweede toespraak van het jaar en ditmaal zonder problemen. In januari hield hij een toespraak waarin hij meerdere fouten maakte, wat tot speculaties over zijn gezondheid leidde.

Gedurende tien minuten sprak de koning diplomaten toe in het koninklijke paleis in Madrid. Dat deed hij vanachter een lessenaar en ditmaal met genoeg licht, waar het vorige keer aan zou hebben geschort volgens de officiële lezing van het paleis. Bij de receptie waren onder anderen koningin Sofia en prinses Letizia aanwezig.

De toespraak van de koning ging over internationale veiligheid, de toekomst van Europa en de economische situatie in Spanje. ”Er zijn redenen voor optimisme”, zei hij over zijn land. Maar hij herinnerde eraan dat er ‘grote problemen blijven bestaan, in het bijzonder de werkloosheid.’

Verkiezingen

Volgens persbureau EFE wenste de koning in zijn toespraak ook een stabiel Libië en verwelkomde hij de hervormingen in Marokko en Algerije. In zijn rede sprak hij verder over het belang van de Europese verkiezingen. Hij hoopt op een hoge opkomst. Spanje wil het proces van de Europese integratie versnellen door de versterking van de economische en monetaire unie, zei de monarch.

De 76-jarige Juan Carlos onderging de afgelopen maanden twee heupoperaties, eentje in september na een infectie rond de prothese en de tweede in november. De koning loopt met krukken en in een aantal gevallen laat hij zich bij officiële taken vervangen door zijn zoon en troonopvolger Felipe.


Meer Vorstenhuizen