Koning kiest voor oud en nieuw op Koningsdag

Vorsten

2014-10-11 12:05:00

DORDRECHT – Koning Willem-Alexander heeft het jaarcongres van de oranjeverenigingen zaterdag in de Grote Kerk in Dordrecht speciaal uitgekozen om te vertellen over zijn plannen met Koningsdag ‘nieuwe stijl’. Met Máxima heeft hij er de afgelopen periode goed over kunnen nadenken, zo vertelde hij, alvorens te verklappen dat Dordrecht is uitgekozen voor de eerste ‘nieuwe’ Koningsdag.

Het moest zichtbaar zijn, zo zei de koning. “Een feest dat door mensen werkelijk kan worden meebeleefd.” Een stad en streek moeten de optimale gelegenheid krijgen “iets van zichzelf te laten zien. Een manifestatie van het markante en mooie dat een stad en streek kenmerkt”, aldus Willem-Alexander.

Op grond van die overwegingen kwamen ze uit op de keuze om Koningsdag voortaan te vieren in een centrumgemeente, zodat ook de streek erbij kan worden betrokken. “Tijdens dat bezoek hopen we zo veel mogelijk mensen uit stad en streek te ontmoeten en een karakteristiek deel van de gemeente te doorkruisen. Dat vertrouwde element houden we graag vast.”

Nieuw element

Maar het koningspaar voegde er graag een nieuw element aan toe. Op een centrale plek in de gemeente kan bijvoorbeeld een “feestelijke grande parade” worden gehouden “wellicht met een thema of rode draad.” Zo’n parade, waarvan vorm en inhoud nog nader moeten worden uitgewerkt, doet denken aan het welbekende defilé zoals dat onder zijn grootmoeder koningin Juliana jaarlijks plaatsvond op paleis Soestdijk. “Zo kan op Koningsdag een element uit vroeger jaren in een andere, nieuwe gedaante weer terugkeren.”

Dordrecht reageerde verheugd op de keuze. De burgemeester was al op de hoogte gesteld, zo zei Willem-Alexander, en kan meteen aan de slag. “We zijn dankbaar en verguld dat koning Willem-Alexander vertrouwen in ons stelt. We zullen er een mooi feest van maken samen met onze bewoners”, aldus burgemeester Arno Brok.


Meer Vorstenhuizen