Koning komt Polen nog eens bedanken

Vorsten

2014-09-20 06:17:00

DRIEL – Koning Willem-Alexander gaat zaterdagmiddag naar het Betuwse Driel om de Polen nog eens te bedanken voor hun inzet tijdens de operatie Market Garden. De 1e Poolse onafhankelijke Parachutistenbrigade is lange tijd gezien als de ‘zondebok’ van het mislukken van de Slag om Arnhem in september 1944, maar kreeg in 2006 eerherstel. Koningin Beatrix reikte de brigade toen de Militaire Willems-Orde uit.

De Polen werden in september 1944 aan de zuidkant van de Rijn gedropt om de Britten bij Arnhem te helpen, maar konden de rivier niet over. Ze moesten zelf bootjes regelen en peddelend met de hand oversteken. Toen hadden de Britten de slag al verloren, volgens hen omdat de Polen te laat waren. Pas 60 jaar later bleek uit onderzoek dat de Polen vaak hadden gewaarschuwd dat deze operatie niet zou lukken, maar de Britten zetten door.

Bij de herdenking in Driel zijn naast veteranen ook de Poolse president Komorowski en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aanwezig. Driel onderhoudt al sinds 1945 een band met de Poolse bevrijders.


Meer Vorstenhuizen