Koning Maleisië: Allah alleen voor moslims

Vorsten

20-01-2014 13:21:00

KUALA LUMPUR – De koning van Maleisië heeft zich gemengd in het debat over het gebruik van de naam Allah. De regering van het Zuid-Oost Aziatische land vindt dat zowel moslims als christenen God moeten kunnen aanduiden met Allah. De religieuze autoriteiten van verschillende deelstaten vinden dat Allah exclusief voor moslims is. Bijbels in het Maleis waarin het woord Allah wordt gebruikt, zijn in beslag genomen.

De Yang di-Pertuan Agong, zoals koning Abdul Halim Muadzam Shah wordt aangeduid, is voorstander van het exclusieve gebruik, zo heeft hij laten weten meldt The Straits Times maandag. Uit oogpunt van religieuze vrede en in het belang van orde en rust in het multiraciale en multireligieuze Maleisië, is het belangrijk dat Allah alleen wordt gebruikt door moslims aldus de koning. Hij citeerde daarbij een besluit uit 1986 van een religieuze raad.

De islam is de staatsgodsdienst van Maleisië, een federataal koninkrijk met 13 deelstaten. In 9 deelstaten staat een sultan aan het hoofd. Eens in de 5 jaar kiezen de sultans uit hun midden de koning, die vooral een symbolische functie heeft maar ook het hoofd van de islam in het land is.

De opmerking van de koning over het exclusieve gebruik van de benaming Allah volgt op soortgelijke uitspraken van de sultans van Selangor en Pahang. In Selangor zijn ook bijbels in beslag genomen. Op religieus gebied zijn de deelstaten autonoom.


Meer Vorstenhuizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel