Koning ontvangt gouverneur-generaal Canada

Vorsten

2014-10-17 20:50:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen maandag 27 oktober de gouverneur-generaal en opperbevelhebber der strijdkrachten van Canada op audiëntie. David Johnston en zijn echtgenote Sharon komen daarvoor naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Vervolgens staat een ontmoeting gepland met minister-president Mark Rutte op het ministerie van Algemene Zaken, kondigde de Rijksvoorlichtingsdienst aan.

Eerder op de dag zal Johnston deelnemen aan een rondetafelgesprek in de residentie van de Canadese ambassadeur, waarbij ook de in Canada geboren prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven aanwezig zijn. Na de audiëntie bij het koningspaar en het gesprek met Rutte gaan de gouverneur-generaal en zijn vrouw naar Bergen op Zoom. Zij wonen op de Canadese oorlogsbegraafplaats een bijeenkomst bij ter herdenking van de militairen die gesneuveld zijn bij de Slag om de Schelde in 1944. Margriets oudste zoon prins Maurits vertegenwoordigt de koning hier voor het eerst in zijn rol als adjudant in buitengewone dienst.

Johnston is overigens op doorreis. De gouverneur-generaal van Canada wordt op dinsdag 28 oktober verwacht in België. Hij geeft acte de présence bij de grote internationale herdenking van de onderwaterzetting van de IJzer in Ieper en Nieuwpoort. Voor deze plechtigheid kregen de staatshoofden en regeringsleiders van alle landen die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog een uitnodiging. Nederland bleef tijdens deze oorlog neutraal. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertrekken maandagmiddag naar Japan, waar ze de volgende dag aankomen. Woensdag begint hun staatsbezoek aan het Aziatische land.


Meer Vorstenhuizen