Koning opent tentoonstelling schilderkunst

Vorsten

2014-09-24 13:25:00

AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander reikt vrijdagmiddag 10 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014 uit. Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs van 6500 euro. De koning opent daarna de tentoonstelling in het Koninklijk Paleis Amsterdam waar de winnende werken te zien zijn, samen met een selectie uit de overige ingezonden schilderijen.

De Koninklijke Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Koning Willem III nam het initiatief hiertoe in 1871. Na hem hebben de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en koning Willem-Alexander deze traditie voorgezet.

Ruim 250 kunstenaars zonden dit jaar beeldmateriaal in, maakte het Koninklijk Paleis Amsterdam woensdag bekend. Aan 68 kunstenaars werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde.

Bezoekers van de tentoonstelling, die geopend is vanaf 11 oktober tot en met 2 november, kunnen op hun smartphone korte videoboodschappen zien met een toelichting door de kunstenaar. Zoals elk jaar kunnen bezoekers na het bekijken van de expositie een stem uitbrengen op hun favoriete schilderij. Het werk met de meeste stemmen wordt verloot onder de bezoekers die kozen voor dit schilderij.


Meer Vorstenhuizen