Koning staat stil bij Slag om Arnhem

Vorsten

2014-09-19 07:05:00

DEN HAAG – Het weekend van koning Willem-Alexander staat in het teken van de herdenking van luchtlandingsoperatie Market Garden. Bij de operatie van 17 tot 25 september 1944 tijdens de Slag om Arnhem kwamen meer dan 1500 Britse en Poolse militairen om het leven kwamen.

De koning zal, samen met minister van Defensie Hennis en de Poolse president Komorowski, een herdenking bijwonen ter nagedachtenis aan de bijdrage van Poolse militairen in Driel. In het Gelderse dorp werden op 21 september 1944 zo’n 1500 parachutisten van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade ingezet. De Polen werden gedropt om hun Britse collega’s in Oosterbeek aan de andere kant van de Rijn te ondersteunen. Hoewel het niet lukte om Arnhem in te nemen, waren de Polen wel van groot belang voor de veilige aftocht van de Britten. Bij de herdenking zijn ook 12 Poolse veteranen aanwezig.

Prinses Beatrix is zaterdag in de Domkerk in Utrecht te vinden voor de viering van het 125-jarig bestaan van de kerkelijke Unie van Utrecht. Deze herdenking is het hoogtepunt van het 31e internationale congres van Oud-Katholieken, dat van 18 tot 21 september in Utrecht wordt gehouden. In de kerkelijke Unie van Utrecht zijn sinds 1889 verschillende zelfstandige katholieke kerken uit Europa met elkaar verbonden.


Meer Vorstenhuizen