Koningin Elizabeth riddert Angelina Jolie

Vorsten

14-06-2014 09:24:00

LONDEN – De Britse koningin Elizabeth heeft de Amerikaanse actrice Angelina Jolie geridderd. Jolie wordt door de vorstin geëerd voor haar werk bij onder meer de VN en is daarom Dame Commandeur in de Orde van Sint Michael en Sint Joris geworden. Ze mag nu DCMG achter haar naam zetten, maar mag zich niet als Dame Angelina presenteren omdat ze geen Britse is.

Haar Engelse collega Daniel Day-Lewis is ook een van de mensen die vrijdag zijn geridderd en hij mag de bijbehorende titel ‘Sir’ wel gebruiken.

De 39-jarige Jolie heeft zich afgelopen week in Londen ingezet om seksueel geweld te stoppen. Samen met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, heeft ze de conferentie geleid van het Initiatief Voorkom Seksueel Geweld.

Postuum

Onder de vele onderscheidingen die Elizabeth II verleende, is er ook een feitelijk postuum toegekend. De blogger, activist en kankerpatiënt Stephen Sutton (1994-2014) is Lid van de Orde van het Britse Rijk (MBE).

Sutton stelde zich ten doel omgerekend 12.500 euro in te zamelen voor een fonds voor de bestrijding van kanker bij kinderen. Zijn actie bracht uiteindelijk circa 5 miljoen euro op. Officieel kan de onderscheiding niet aan overledenen worden toegekend, maar Sutton heeft voor zijn overlijden op 14 mei te horen gekregen dat hij die zou krijgen en heeft hem ook voor zijn dood aanvaard, meldden de autoriteiten.

Meer Vorstenhuizen